2014-04-10
6485
첨부파일
기사 원문보기 ▶ 핀란드 알레르기 천식 협회지 사이트(http://www.allergiaterveys.fi/fi/tarinat/30)
Korea eka, Suomi tokaKahdessa maassa on meneillään tieteeseen perustuva, systemaattinen Allergiaohjelma. Korean tasavalta eli Etelä-Korea aloitti omansa vuonna 2007, Suomi vuonna 2008.
10 miljoonan ihmisen maan pääkaupunki Soulista löytyy yksi korealaisen Allergiaohjelman tekijöistä, lääkäri Yoon-Seok.
Mies työskentelee Soulissa yliopistosairaalassa: Seoul National University Bundang Hospitalissa. Hän on myös Gyeonggi-Do Atopy Asthma informaatiokeskuksen johtaja.
Maan allergiaohjelman tarkoitus on tarjota luotettavaa koulutusta ja tietoa allergisista sairauksista, tukea terveyskeskusten atopia- ja astmaohjelmia, tuottaa koulutusmateriaalia ja tukea allergisten sairauksien tutkittuja hoitokäytäntöjä.
Lääkärin mukaan tietotaso allergisista sairauksista on nykyisin hyvä sekä asiantuntijoilla että väestöllä Koreassa.
Yoon-Seok tuli Suomeen ensivisiitille maaliskuussa 2014 tutustuen allergisten sairauksien hoitamiseen Helsingissä. Hän vieraili Iho- ja allergiasairaalassa, Allergia- ja Astmaliitossa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella sekä Työterveyslaitoksella.
Koreassa asuu 50 miljoonaa ihmistä. Astmaa sairastetaan maassa suunnilleen yhtä paljon kuin Suomessa. Kansantaudeista aikuisten astma on viides, lapsilla ykkönen.
Lääkäri toteaa, että monista syistä lääkärit määräävät tabletteja hoitokeinona, ja potilaat myös itse haluavat näitä, eivät hengitettäviä astmalääkkeitä.
– Useilla lääkäreillä ei valitettavasti ole aikaa näyttää miten inhalaattoria käytetään. Eivätkä potilaat voi opetella käyttämään laitetta apteekeissakaan.
Kuten Suomessakin, allergiset sairaudet vaikuttavat Koreassa koko perheeseen, ja myös yhteiskuntaan.
Maan lääkärijärjestöt haluavat lisätä ihmisten tietoisuutta tarjoamalle heille oikeaa tietoa allergisista sairauksista. Maailman astmapäivänä järjestetään yleensä näyttävä yleisötapahtuma. PR-työssä käytetään joukkoviestintää kuten julisteita, kirjoja, esitteitä, animaatioelokuvia ja videoita.
Yoon-Seok kertoo:
– Meillä on myös useita kymmeniä tietokeskuksia ja satoja turvallisia kouluja astmatikoille. Näissä kouluissa muun muassa koulutetaan opettajia, lapsia ja perheitä sairaudesta.
Yoon-Seokin järjestön nettisivuilta löytyy muun muassa koulutusmateriaalia, myös inhalaattorin käyttämisestä, osoitteessa www.e-allergy.org.
Koreassa toimii tietty myös paikallinen Astma- ja Allergialiitto Korea Astma Allergy Foundation. Sen toiminnasta löytyy lisätietoja nettiosoitteesta www.kaaf.org .
Mitä lääkäri tykkäsi Suomesta?
– Ihmiset ovat ystävällisiä ja neuvovat auliisti turistia, mies sanoi ensivaikutelmistaan Helsingistä.
2.4.2014
핀란드와 대한민국
양국은 과학 기반의 체계적인 알레르기 프로그램을 지속적으로 시행하고 있다. 한국은 2007년, 핀란드는 (2003년부터 시작된 천식 프로그램에 이어) 2008년에 시작했다.
장윤석 교수는 분당서울대학교병원 알레르기내과장, 경기도 아토피‧천식 교육정보센터의 센터장을 역임하고 있다.
장윤석 교수의 알레르기 프로그램의 목표는 알레르기 질환에 대한 신뢰성 높은 교육 정보를 제공하고, 알레르기 질환 교육 자료를 개발하고 지원하는 것이다.
장윤석 교수는 국가적으로 알레르기 질환에 대한 사업이 이루어지고 있는 핀란드의 경험을 배우고 한국의 경험을 나누기 위해 지난 3월 핀란드에 왔다. 헬싱키에 있는 피부 알레르기 병원 (Skin and Allergy Hospital), 핀란드알레르기천식협회 (Finnish Allergy and Asthma Federation, FAAF), 보건복지부 국립보건복지원(national Institute of Health and Welfare, THL)과 직업건강연구소(Institute of Occupational Health)를 방문했다.
한국의 의사는 대부분의 경우 진료시간이 짧아 천식 흡입기 사용법을 설명할 시간이 없다고 한다.
알레르기 질환은 핀란드뿐만 아니라 한국에서도 마찬가지로 가족 및 사회에 큰 영향을 미친다.
한국 의료 기관은 알레르기 질환에 대한 올바른 정보를 제공함으로써 알레르기 질환에 대한 국민의 인식을 향상 시키고자 한다. 세계 천식의 날 행사를 일반인들도 참석할 수 있는 공개 행사로 개최하여 브로셔, 포스터, 교육책자, 동영상 등을 통해 홍보 한다.
장윤석 교수가 센터장으로 있는 경기도 아토피‧천식 교육정보센터에서는 아토피‧천식 안심학교의 교사 및 학생, 학부모를 대상으로 알레르기 질환에 대해 교육을 하고 있다.
경기도 아토피‧천식 교육정보센터 홈페이지(www.e-allergy.org)에는 천식 흡입기 사용법을 포함한 알레르기 질환 교육자료 등이 있다.
그리고, 한국에서는 한국천식알레르기협회를 운영하고 있다. 이 단체의 활동에 대한 정보는 협회 홈페이지(www.kaaf.org)에서 확인할 수 있다.